Zomermarkt in TAC succesvol

EINDHOVEN – De zomermarkt ‘Herstel in Uitvoering’ is afgelopen woensdag druk bezocht. Vanuit heel Nederland streken geïnteresseerden neer in het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven om met eigen ogen te zien wat er allemaal op de markt van ervaringsdeskundigheid en herstel te vinden is. Voor de ‘uitbaters’ van de 16 kramen was het aldus een uitgelezen kans om zich aan een breed publiek te presenteren.

Sylvester Goossens (45) uit Arnhem staat tussendoor buiten een sigaretje te roken. Hij is naar Eindhoven gekomen om zijn licht op te steken op de gebieden van ervaringsdeskundigheid. “Ik doe dat gedoseerd, dat werkt voor mij een stuk beter. Er is veel te zien en ik kan dat moeilijk in één keer verwerken.” Hij is al actief op verschillende vlakken als ervaringsdeskundige vertelt hij, ondermeer als voorzitter van een cliëntenraad. Momenteel volgt hij de opleiding ‘Werken met eigen ervaring’ die hij in januari zal afronden. “Dan ben ik een ervaringsdeskundige met een certificaat”, vertelt hij trots.

Het gonst van de stemmen als je door de hal loopt. Verhalen worden verteld en gedeeld. De sfeer is goed, veel glimlachen lopen voorbij. Mirjam Steenman (62) zit achter haar kraam voor ‘Herstel Ondersteunende Zorg’. Tijdens de zomermarkt geeft ze uitleg over de werkvorm Herstel Ondersteunende Teamcoaching (H.O.T.). Kort beschreven geeft een cliënt zijn wens aan door 7 verschillende vragen te beantwoorden. De hulpverlener gaat aan de slag met 3 vragen die daarop betrekking hebben. Tijdens een teammeeting van de hulpverleners, waar ook 2 ervaringsdeskundigen bijzitten, wordt er over gesproken. “Zo goed mogelijk een beeld geven van hoe het ook kan, daar draait het om. De structuur van werken wordt uitgelicht. Een basis creëren op gelijkwaardigheid tussen cliënt en hulpverlener kan ik alleen maar toejuichen. Dat proberen we te realiseren.” Ze werkt al 3 jaar als ervaringsdeskundige bij het team Herstel en Ervaringsdeskundigheid in Eindhoven. Dit voor 24 uur in de week. “Het is heel erg leuk om daar te werken. Er is een heel goede sfeer onderling.”


Toon Klaassen (59) uit Arnhem heeft zijn tas al flink gevuld met voorlichtingsmateriaal van de stands. “Het is hier prima opgezet”, vertelt Toon. “Dat je hier direct het internet op kan met de computer is een pre. Ik heb niet het geduld om voor een drukke stand te wachten. Dan surf ik hier naar de site met een folder van die stand en vind ik ook zo de informatie. Dan kun je je meteen oriënteren. Ik kan zeker weten een mooi verslag uitbrengen aan de stuurgroep waar ik in zit. Ik doe hier ook meteen inspiratie op voor mijn eigen regio.”

Er worden in een andere ruimte verschillende films vertoond. De film ‘Gekkenwerk, HEE in de psychiatrie’ maakt indruk. Verschillende (ex)cliënten komen in de film aan het woord en vertellen over hun ervaringen in de psychiatrie. De opname op een gesloten afdeling, het gevoel dat alle maatschappelijke rollen je zijn afgenomen en wat dat met een mens doet. Emotioneel vertelt een vrouw over dat ze in elkaar zakte op de vloer en dat verpleegsters haar lieten liggen. ‘Ze stelt zich aan’, fluisterde de een tegen de ander. Terwijl ze die woorden herhaalt springen de tranen in haar ogen. Het is een mooi geschoten film die de kracht laat zien van personen die nu aan het werk zijn als ervaringsdeskundige.
De film heeft flink wat indruk gemaakt op Katrien Muylaert (49) uit Roosendaal. Ze is werkzaam bij Novadic-Kentron, op de maatschappelijke opvang. “Ik vind het nog altijd heel bizar dat een arm om je schouder niet als professioneel wordt gezien. Ik vind het aangrijpend om deze verhalen te horen en ik hoop dat deze film effect heeft op hoe er met mensen wordt omgegaan.” Collega Ron Beerens (50) plaatst de kanttekening bij de film, die tevens de kracht van ervaringsdeskundigheid uitlicht, dat ervaringsdeskundigen niet moeten doen alsof ze alle wijsheid in pacht hebben en de reguliere zorgverleners daarin de mindere zijn. “Daar waak ik zelf ook voor. We moeten proberen samen te werken met de bestaande zorgsector. Dat vind ik iets om keihard voor te vechten!”