Documentaire over inzet ervaringsdeskundigen in hulpverlening

Gekkenwerk.jpg

Mensen met ernstig en aanhoudend psychisch lijden worden opgeslokt door de wereld van

de psychiatrie. 'En daar word je niet beter', zegt één van de geïnterviewde ervaringsdeskundigen in de film. De eenzijdige benadering als zouden patiënten hun stoornis ZIJN is aanleiding geweest voor de oprichting van het HEE-team. Zo'n vijftig HEE-ers werken (inter)nationaal aan de verbetering van de psychiatrische zorg. Dat lukt steeds beter: de vraag naar ervaringsdeskundigheid neemt toe.

'Gekkenwerk' is er voor iedereen. De film, waarin HEE'ers hun persoonlijke verhalen vertellen en twee prominente psychiaters hun visie uiteenzetten, biedt psychiatrische patiënten hoop en herkenning. Voor professionals en opleiders is de film een instrument om aspecten van de HEE- visie in hun (onderwijs)praktijk te integreren. Buitenstaanders leren door Gekkenwerk hoezeer psychiatrische patiënten (mede)mensen zijn.

Organisaties die belangstelling hebben om met de dvd ook een bijbehorend educatief programma bij HEE af te nemen, kunnen zich wenden tot de coördinator van het HEE-team, mw. M. van Bakel (mbakel@trimbos.nl)

De documentaire is hier te bestellen.

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).