Kennisbundel Herstelondersteunende zorg voor docenten Zorg en Welzijn

Herstelondersteunende zorg heeft als doel om het herstelproces van cliënten met langdurige psychiatrische problemen te ondersteunen. Daarbij richten de professionals zich op de mogelijkheden en kracht van de cliënt. In de Kennisbundel Herstelondersteunende zorg staan handreikingen die je als docent of praktijkbegeleider goed kunt gebruiken om studenten vertrouwd te maken met deze vorm van zorg.

Voorbeelden en lesmateriaal
De kennisbundel Herstelondersteunende zorg geeft actuele informatie over herstelondersteunende zorg. Met uitleg van de fasen van herstel en de basishouding die nodig is voor herstelondersteunend werken. Aansprekende voorbeelden en ervaringsverhalen maken duidelijk wat herstelbevorderend is en wat het herstel van cliënten juist belemmert. Erg handig zijn verder de do's and don'ts van herstelondersteunende begeleidingsplannen: zorg dat het tempo wordt bepaald door de cliënt en dat de doelen niet vanuit het perspectief van de hulpverleners zijn gesteld. De praktische docentenhandleiding met divers lesmateriaal zoals Powerpoint-presentaties en opdrachten, maakt het gemakkelijk om actuele en boeiende lessen te maken.

Uitgever:Trimbos-instituut, 2013.

Download hier de kennisbundel.

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).