Is een opleiding om ervaringsdeskundige te worden noodzakelijk?

Ik ben cliënt bij de ggz en zou graag als ervaringsdeskundige aan de slag willen. Nu vraag ik me af: is het echt nodig om hiervoor een opleiding te volgen en waarom precies?

reacties
moderator
01-11-2013 10:20
Een opleiding om ervaringsdeskundige te worden is inderdaad nodig omdat persoonlijke ervaring pas ervaringskennis wordt door deze te delen met anderen, te analyseren, erop te reflecteren en te koppelen aan literatuur. Ook vraagt het inzetten van ervaringskennis specifieke vaardigheden. In een opleiding tot werker met ervaringsdeskundigheid wordt iemand hierop gedegen voorbereid.

Ervaringsdeskundigheid is een competentie en geen beroep. Iemand die werkt als ervaringsdeskundige zal dat meestal doen als beleidsadviseur (met ervaringsdeskundigheid) of hulpverlener (met ervaringsdeskundigheid). Dat vraagt dus ook andere specifieke competenties, zoals schrijfvaardigheid, mondelinge presentatie of hulpverlenerschap. Ook die kunnen in een passende opleiding worden geleerd.

Welke opleiding geschikt is, hangt natuurlijk af van o.a. je ervaring en opleidingsachtergrond en welke functie je als ervaringsdeskundige wilt gaan vervullen. Er zijn veel verschillende opleidingen, van cursussen tot reguliere opleidingstrajecten.

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).