Wat zijn gouden tips voor de inzet van ervaringsdeskundigheid?

Steeds meer organisaties willen anticiperen op de ontwikkeling en inzet van ervaringsdeskundigheid.

Welk advies wil jij deze organisaties meegeven?

 

reacties
Robert Michael Branbergen
18-01-2014 15:29
Gouden tips? Wat voor 1 een gouden tip is ....

Misschien ben ik een TIPje met onderstaand schrijven:

Ben nu 50 jaar en mijn bi-polaire stoornis is een prima aanvulling op mijn leven. Echter duurde het vele jaren en episodes voor ik tot dat besef kwam. Naast mijn + en - uitschieters (ALTIJD in die "volgorde en niet seizoensgerelateerd). Heb mijn dossiers vanaf 1988 thuis en zie hoeveel er veranderd is hedendag. Een grandioos verschil in POSITIEVE zin. Vind het erg jammer dat er TE weinig wordt "teruggekeken" -dossiers liggen vaak (nu digitaal) opgeslagen zonder dat er veel mee gedaan wordt- en dat is jammer. Iemand met een hulpvraag wordt zo goed als altijd met open armen door de hulpverlener(s) ontvangen. Dit met alle goede bedoelingen. Uit eigen ervaring leverde mij dat jarenlang een bevestiging op dat IK tekort schoot en de hulpverlening prima werk deed. Even spiegelen soms en... een ANDER beeld leidde vaak tot een positiever resultaat voor beide "partijen". Echter: ik ben altijd geweest wie ik ben en neem ook mensen zoals die zijn. Daar schort het mijns inziens vaak aan. Ook is er TE weinig tijd voor hulpvragenden maar dat neem ik de reguliere GGz nooit kwalijk. Daar is gewoon geen geld (dus tijd voor). SAMEN staan we sterk als mens en... door zelfinzicht van hulvrager EN hulverlener komen wij vooruit! Maak van negatieve energie positieve energie. Het wijzende vingertje en eigenweisheid beiderzijds is zo makkelijk maar leidt niet tot progressie. Laat je vooral niet in de slachtofferrol drukken. Grijpen naar de medicijnkast gebeurt naar mijn idee ook te vaak met een ander effect dan de bedoeling is (!). Denk niet in ik en jij maar in... WIJ ! Dan komen WIJ verder :-) BALANS in alle facetten trachten te creeren en door interactie uiteindelijk de hulpverleners als maten zien. DAT werkt nu voor mij. DANK Lentis Groningen en UMC/UCP (RGOC)!

anoniem
18-01-2014 15:30
Ik zou de herstelvisie graag willen verbreden en samenwerking willen bevorderen met anderen buiten de ggz-instellingen die zich inzetten voor herstel van mensen met psychische klachten. Zodat ook andere visies op herstel zichtbaar worden. Want ik denk dat cliënten daar hun voordeel mee kunnen doen. En dat dat ook kostenbesparend kan werken.
Dan denk ik bijvoorbeeld aan andere psychologie-scholen als bijvoorbeeld de Jungiaans Analytische psychologie, die voor meer psychische ziekten behandelingsmogelijkheden hebben dan de reguliere psychologie/psychiatrie en helemaal staan voor het vergroten van de eigen autonomie en voor uiterlijke en innerlijke harmonie. En aan cursussen en opleidingen Intuïtieve Ontwikkeling die mensen dichter bij zichzelf brengen: lichamelijk, zowel als bij wie ze zijn en wat ze willen. Hetgeen hun empowerment en autonomie vergroot. En zo zijn er vast nog wel veel meer mogelijkheden die in kaart gebracht zouden kunnen worden en met wie eventueel samenwerking gezocht kan worden om steeds meer mensen passende hulp te kunnen bieden. Want ik denk dat het daarom gaat: dat je als cliënt de keuzen kan maken die bij je passen. Zonder dat iemand anders of iets anders - via een opvatting van een instelling, hulpverlener, zorgverzekeraar, beroepsgroep, of wie dan ook - daarin keuzemogelijkheden voor jou uitfiltert.
Het zou fijn zijn als cliënten helder zicht zouden kunnen krijgen op wat er in hulpverlenersland en aan de rand daarvan voor mogelijkheden voor hen zijn. En dat dat zonder oordeel gepresenteerd wordt: zodat gewoon feitelijk helder kan worden wie wat waar kan krijgen. Daarbij is het ook handig als de mogelijkheden van financiering duidelijk zijn.
Ik zou het fijn vinden om hierover met anderen in contact te komen zodat we samen kunnen kijken wat op dit gebied goed zou zijn om te ontwikkelen en/of om samenwerking mogelijk te maken.


Martin Clifford von Schukkmann
18-06-2014 17:37
aan Anoniem: Ik sta open voor een gesprek of contact. met vriendelijke en sportieve groet, Martin Clifford von Schukkmann- martincvs@hotmail.com

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).