ervaringsdeskundige ervaringsdeskundige

Samen staan we sterk

Op sommige momenten word mij pijnlijk duidelijk dat wij als ervaringsdeskundigen nog een lange weg te gaan hebben met z'n allen. Pas geleden hebben we afscheid moeten nemen van een dierbare ex-collega, die na vele obstakels én overwinningen, uiteindelijk toch de hoop verloren heeft. Het komt heel heftig binnen, niet alleen omdat het de eerste keer is dat ik meemaak dat iemand om het leven komt door zelfdoding, maar vooral ook welk effect het kan hebben op een ervaringsdeskundige die na een lange tijd van volledige inzet, haar baan kwijtraakt.

Inmiddels ben ik van mening, dat niet iedere reguliere hulpverlener op een goede manier met ervaringsdeskundige collega's kan omgaan. Een kritische blik wordt door sommige mensen in een hogere positie niet gewaardeerd. Bezuinigingen worden aangegrepen als excuus om zo'n mondige ervaringsdeskundige buiten te werken. Op dat moment wordt kennelijk ook niet geschroomd om misbruik te maken van iemands kwetsbaarheid. Schandalig vind ik dat. Sterker nog, ik vraag me soms af waarom bepaalde mensen überhaupt hebben gekozen voor een baan in de zorg. Niet iedereen kan op een gelijkwaardige en altruïstische manier met mensen omgaan.

Helaas krijgen we de dame in kwestie hier niet mee terug. Ik kan gelukkig wel kracht putten uit deze trieste gebeurtenis en ik hoop dat iedere ervaringsdeskundige dit zal doen. Mijn collega's en ik zetten ons hier 200% voor in, zodat we later, hoop ik, kunnen zeggen dat haar dood uiteindelijk toch niet voor niets is geweest.

Samen staan we sterk, dus laten we dan ook samen vechten voor een gelijkwaardige samenwerking binnen de GGZ!

Reacties

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).