ervaringsdeskundige ervaringsdeskundige

Mirjam

Mijn naam is Mirjam. Ik werk part time voor Markieza. Ik vind dat heel belangrijk omdat ik dat wat Markieza doet n.l. opleiden  tot- en ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid, erg goed en boeiend vind.

Ik ben daar toch veel mee bezig, ook omdat ik mijn eigen ervaringsdeskundigheid wil blijven ontwikkelen en scherp houden.

Daarnaast heb ik fijne contacten in mijn dagelijks leven: mijn partner Jaap en ons hondje, mijn fijne familie en leuke vrienden en vriendinnen. Aan al deze mensen besteed ik nu veel aandacht, wat ik erg de moeite waard vind.

Verder vind ik het leuk om hele andere bezigheden te ontdekken zoals stevig wandelen met ons hondje, sporten, kleding maken, gezond eten. Even iets heel anders doen dan waar ik mij lange tijd mee bezig heb gehouden nl. alles wat met ervaringsdeskundigheid te maken heeft.

Ik was in 2009 lid van de Centrale Cliënten Raad van de GGzE. Daardoor kwam ik vaak in het Cliënten Belangen Bureau waar ik Roland van den Nieuwenhuysen leerde kennen. Hij opperde het idee om te solliciteren op een vacature voor een ervaringsdeskundige.

Ik schreef een brief waarin ik aangaf hoe ik omging met cliënten via de raad en wat ik mij voor ogen zag m.b.t. de verdere inzet van ervaringsdeskundigen. Ik werd aangenomen. Hier was ik bijzonder blij mee omdat dat was wat ik in mijn vrijwilligers werk in de raden van Begeleid Wonen ook al lang deed. Mensen ondersteunen en inspireren om op een krachtvolle manier in het leven te gaan staan.

Na een paar jaar in het project ‘ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid ‘ van Hanneke Henkens te hebben gewerkt ben ik meegegaan met Markieza, de instelling die verder ging met alles wat met ervaringsdeskundigheid te maken had.

Liefdevolle aandacht voor mensen, ondersteuning van elkaar, steeds op zoek naar nieuwe ideeën om mensen op te leiden tot ervaringsdeskundigen, deze processen ondersteunen, openheid, vrij uit kunnen praten, uitbouwen naar de maatschappij, inspiratie, enthousiaste mensen….

Markieza is voor mij een erg veelzijdige plek waar ik mij fijn voel.

Ik heb vanaf het begin de kans gekregen om dat wat ik meegemaakt heb, wat ik nog eens doorleefd en doordacht heb, wat ik heb kunnen delen met anderen, in te zetten in mijn werk.

Ik heb bijv. teams van Begeleid Wonen mogen inspireren om vanuit een cliënt ondersteunende en empowerende wijze met hun bewoners om te gaan. Ik heb in workshops mogen vertellen hoe ik het omgaan met mensen die in de problemen zijn geraakt zie.

Ik merkte dat deelnemers aan de coaching en workshops open stonden voor- en enthousiast waren om allerlei ideeën toe te passen en uit te proberen.

Zij pikten vaak toch een cliënt vriendelijke en ondersteunende aanpak op. Ik vond en vind het erg belangrijk om deze deelnemers te begeleiden naar een aanpak van Herstel Ondersteunende Zorg.

Ik vind het de moeite waard om mij in te zetten voor het opleiden van mensen tot bekwame ervaringsdeskundigen. Met boven vermelde activiteiten ben ik nog steeds bezig.

Ook het stimuleren van wederkerigheid in het contact van woonbegeleiders met ‘cliënten‘ vind ik zeer belangrijk.

Ik vond het geven van trainingen erg waardevol omdat ik door een training heen mensen zag veranderen en sterker worden. Velen hebben zich verder ontwikkeld en zijn nu op hun eigen wijze goed bezig met bijv.  het deelnemen aan verdere trainingen of het volgen van een opleiding.

Ik vind het mooi als ze leven en werken vanuit alles wat ze geleerd hebben betreffende ervaringsdeskundigheid en herstel ondersteunende zorg.

Ik werk ook met oudere mensen op een afdeling van de Grijze Generaal waarbij ik een herstel groep begeleid. Zij maken vaak voor het eerst mee dat zij hun verhaal kunnen vertellen waarbij er iemand is die aandacht voor hen heeft. Dit bied ik hen ook een ochtend per week, wat naar mijn mening nog vaker plaats zou moeten vinden.

Ik zit nu in een platform, dat heet @ervaringsvijver Eindhoven waarbij het doel is om zoveel mogelijk ervaringsdeskundigen te mobiliseren om elkaar eens in de maand te ontmoeten en elkaar te inspireren.

De bedoeling is het delen van ervaringen om zo tot een bredere inzet van ervaringsdeskundigheid te komen op allerlei verschillende plekken in Eindhoven. Wij gaan ervoor om dit ook plaats te laten vinden in andere gemeenten. Dit om burgers meer te gaan ondersteunen omdat ik oprecht vind dat ervaringsdeskundigen veel te bieden hebben in het mensen inspireren en steunen om meer van hun leven te maken. Juist ook omdat zij ervaren hebben om uit moeilijke situaties te klimmen.

 

Reacties

Het kennisplein 'De Ervaringsdeskundige' is gerealiseerd in opdracht van Markieza in samenwerking met het Trimbos-instituut, HEE! en Phrenos (LIVE).